De vereniging van Eigenaren
Als appartementseigenaar bent u verplicht lid van de Vereniging van eigenaren (VVE). De VVE neemt onder andere beslissingen over het onderhoud, de servicekosten en nutsvoorzieningen. U kunt het lidmaatschap van de VVE niet opzeggen. Pas als u uw appartement (en daarmee het appartementsrecht) hebt verkocht én de overdracht aan de nieuwe eigenaar door de notaris is geregeld, bent u geen lid meer van de VVE.
De vergadering van eigenaren
De vergadering van de gezamenlijke appartementseigenaren is het hoogste orgaan van de VvE. Minimaal éénmaal per jaar is er een verplichte vergadering. Alle eigenaren zijn gebonden aan de besluiten die de VVE in die vergadering neemt.
Het bestuur
Het is wettelijk verplicht om een bestuur aan te stellen. Die wordt door de vergadering van eigenaren benoemd (of ontslagen). Het gekozen bestuur voert de besluiten uit die tijdens de vergadering van eigenaren zijn genomen. Andere taken zijn bijvoorbeeld: begrotingen opstellen, financiële stukken beheren, vergaderingen uitschrijven en verzekeringen afsluiten.
De financiële positie van de VVE
Om inzicht te krijgen in de financiële positie van de VVE wordt een balans opgemaakt van alle bezittingen en schulden van de VvE. Elk jaar legt het bestuur verantwoording af over het financiële beheer van de VvE. Het bestuur stelt dan ook een begroting op voor het komende jaar. In de begroting wordt rekening gehouden met de voorschotbijdragen die de eigenaren moeten betalen en de te verwachten uitgaven. Een deel van de bijdragen is bestemd voor de (vorming van) het reservefonds van de VvE. De voorschotbijdragen noemt men ook wel de servicekosten.