Vijverstaete: Opstalverzekering, waterschades en gevolgen

Het bestuur heeft deze informatiebrief met grote zorgvuldigheid  samengesteld. Aan deze informatiebrief kunnen geen rechten worden ontleend.

Opstalverzekering van Vijverstate

De VvE heeft namens alle eigenaren een opstalverzekering afgesloten conform de wettelijk verplichtingen en akte van splitsing.

Deze verzekering dekt een groot deel van opstal gerelateerde schades en is speciaal opgezet voor Appartement complexen.

Schadeverloop van Vijverstaete

De laatste drie jaar heeft onze verzekeraar een groot aantal water gerelateerde schademeldingen moeten afhandelen en (ten dele) vergoed.

Ons ongunstige schadeverloop heeft tot gevolg gehad dat de verzekeraar het eigen risico heeft verhoogt tot EUR 3500,- per schadegeval  en dat we op dit moment door andere verzekeraars niet geaccepteerd worden als nieuw klant.

Voor zowel de individuele eigenaars als de VvE is het daarom van groot belang de komende 3 jaar schadevrij te blijven en zo vroeg mogelijk actie te ondernemen tegen  water gerelateerde risico’s en schade omdat we anders het risico lopen dat water gerelateerde schade door de verzekeraar in het geheel zal worden uitgesloten.

Het voorkomen van schade staat hierbij voorop maar ook het beperken van gevolgschade.

Procedure

Zodra een eigenaar opstal gerelateerde schade of risico constateert moet een melding worden gedaan aan het bestuur.

Elke melding zal door het bestuur worden beoordeeld en in het geval van opstal gerelateerde schade zal deze worden doorgezet naar onze verzekeraar. De verzekeraar zal ook bepalen of de schade opstal gerelateerd is maar ook of de schade gedekt is onder de polis en na erkenning van de schade zorgen voor uitkering en/of herstel.

De verzekeraar zal hierbij in de meeste gevallen een deskundige inschakelen.

Niet gedekte schade

De opstalverzekering zal niet bij elke schade uitkeren en iedere eigenaar dient zich daarvan bewust te zijn.

Ten eerste zijn alleen schades uit onzeker voorval gedekt en gelden bijzondere uitsluitingen.  Waterschade die ontstaat door het laten openstaan van een raam maar ook een schade door achterstallig onderhoud zijn niet gedekt. Dit geldt met name  voor lekkende kitnaden en slecht voegwerk in badkamers of keukens.

Indien de oorzaak in bovengenoemde oorzaken ligt kan de eigenaar de schade alleen verhalen op de aansprakelijke partij, de gemeenschappelijke eigenaren of een individuele eigenaar.

Eigenaarsbelang

De opstalverzekering omvat ook het zgn.. eigenaarsbelang. Er geldt een garantie tegen onderverzekering inclusief eigenaarsbelang. Dit houdt in dat er bij een eventuele schade door de verzekeraars geen beroep op onderverzekering wordt gedaan. Er is dus geen sprake van een (gemaximeerd) verzekerd bedrag per appartement.

Aansprakelijkheid

In het geval van schade, zeker t.a.v. eigen risico en/of geen dekking onder opstalverzekering,  moet bepaald worden wie aansprakelijk is voor de schade. Hierbij zijn er twee mogelijkheden:

  1.  De eigenaren als geheel (“het gebouw”);
  2. Een individuele eigenaar.

Restschade(s) die niet worden vergoed door de opstalverzekeraar kunnen, met inachtneming van gebruikelijke afschrijvingen, mogelijk worden verhaald. In het geval van individuele eigenaar zal meestal de WA verzekeraar van de aansprakelijke individuele eigenaar tot schadevergoeding overgaan of de eigen inboedelverzekering van de schadelijdende eigenaar.

Eigen risico opstalverzekering

Het eigen risico dat de opstalverzekering hanteert (3500,- per geval) kan voor rekening zijn van de Eigenaren of een individuele eigenaar, afhankelijk van de schade en de oorzaak en aansprakelijke partij . Zoals opgenomen in de akte van splitsing (aAvS) zijn de eigenaren gezamenlijk aansprakelijk, voor zover het niet het privé gedeelte van een eigenaar betreft (Art 9 AvS)

Restschade

Iedere eigenaar kan bij schade geconfronteerd worden met restschade die niet vergoed wordt door

  1. afschrijving op de waarde van de beschadigde zaak
  2. het eerder genoemde eigen risico.

Voor schade die voor rekening komt voor de eigenaren als groep, kent de AvS een regeling voor het geval de uitkering niet voldoende mocht zijn.

Verzekering individuele eigenaar.

Iedere eigenaar wordt zeer sterk aanbevolen twee individuele verzekeringen af te sluiten:

  1. WA verzekering voor  het geval dat de eigenaar schade veroorzaakt die niet onder opstalverzekering valt;
  2. Inboedelverzekering die aansluit bij de gemeenschappelijke opstalverzekering.

Reservefonds

Op de ledenvergadering in 2017 is besloten tot instellen reserve fonds voor restschades. Zie het Reglement Solidariteitsfonds versie 2.0 op de site van Twinss.

Verzoeken tot een uitkering kunnen schriftelijk aan het bestuur worden gericht met de bewijsstukken.

juli 1, 2017

Tags: